Podzimní příběh

An Autumn’s Tale
Drama
Kantonsky, anglické a české titulky
Režie: Mabel Cheung
Hrají: Chow Yun-fat, Cherie Chung, Danny Chan
Distributor: Fortune Star Media
Host: Mabel Cheung

TRAILER

Podzimní příběh v sobě spojuje hned tři naprosto zásadní prvky pro hongkongský film. Zaprvé představuje asi nejznámější film kultovní autorky Mabel Cheung. Oceňovaná filmařka v něm brilantně propojuje nuancované vztahové drama a rozvernou komedii s důležitým společenským podtónem. V New Yorku se setkává Jennifer – na návštěvě u svého partnera Vincenta – s bratrancem Pangem, který se stává jejím průvodcem v neznámé zemi. V narativně rozvolněné sérii každodenních epizod se rozvíjí nejen jejich vztah, ale zároveň kritická paralela Hongkongu s New Yorkem i milostný dopis svobodnému životu. 

Zhruba od poloviny 60. let se ve Spojených státech usazovalo stále více obyvatel Hongkongu. Velkým problémem pak byla nejen doprava, ale především asimilace v odlišné zemi. Jde o téma, které Podzimní příběh rozvíjí v linii s předchozím filmem Mabel Cheung Imigrant (1985) a vlastně i tím následujícím, Osm tahilů zlata (1989). I proto se jim přezdívá „migrační trilogie“.  To je druhý, naprosto zásadní žánr hongkongských filmů přelomu osmdesátých a devadesátých let.

Do třetice můžeme kromě špičkové režie Mabel Cheung či nuancovaného scénáře Alexe Lawa sledovat i herce na naprostém vrcholu kariéry. Jde o jednu z posledních rolí multitalentovaného Dannyho Chana (Vincent), který svým ostrým charismatem vytváří opozici rozjívené hlavní postavě Panga. Právě průvodce hraje legendární Chow Yun-fat, rošťácký, sympatický a tradičně profesionální herec na vrcholu své kariéry. A největší tažnou sílu Podzimního příběhu představuje brilantní Cherie Chung, hvězda hongkongského filmového průmyslu 80. let.