Syn mé matky

Mama’s Affair
Drama
Kantonsky, anglické a české titulky
Režie: Kearen Pang
Hrají: Teresa Mo, Keung To, Jer Lau
Distributor: Emperor Motion Picture (HK) Ltd.
Host: Kearen Pang (Q&A po filmu)

TRAILER

Mei-fung je od narození syna pouze doma a stará se o rodinu. Musela se totiž vzdát práce úspěšné hudební producentky. V sedmnácti letech je ale syn Jonathan dost samostatný, a tak se Mei-fung rozhodne hledat práci. Právě tam potká mladého Fong Chinga, u kterého objeví pěvecký talent a rozhodne se stát jeho manažerkou. Osobní i pracovní světy se prolínají a Mei-fung, její syn i její chráněnec musí čelit novým překážkám a vyrovnávat se s tragickou minulostí.

Za snímkem stojí režisérka z nové generace hongkongských filmařů, Kearen Pang. V roce 2017 to byl film 29+1, který ji na filmových festivalech zajistil dobrou pověst a úspěšně odstartoval kariéru slibné režisérky. 

Klíčovou roli hraje v Synovi mé matky i odhalování minulosti. Ve filmu se střídají chronologicky vyprávěné scény s dialogem týkajícím se osobní historie postav. Skrze tyto hovory divák zjišťuje, co stojí za dosavadním – a v přítomnosti občas nepochopitelným – konáním postav. Tyto scény mají naprosto odlišné tempo a atmosféru a jemně se prolínají se současností.

Tematicky se film jemně dotýká postavení ženy ve společnosti a jejích povinností jakožto matky. Téma je ale úzce spjaté s vyprávěním, s vývojem vztahů postav a je rozvíjeno velmi citlivě. Příběh samotný je proto intimní a v mnoha ohledech komorní.