Úvod  |  Tchajwanský film  |  Korejská hororová noc  |  Přehled filmů  |   Program festivalu  |  Press  |  O nás  |  Kontakt  |  English version

FILMASIA
Rybná 17/683, 110 00 Praha 1

tel.: +420 222 322 995
fax +420 222 310 131
office@filmasia.cz
















 

Filmasia
Asijský filmový festival

30. 11. - 3. 12. se v Aeru a Světozoru koná 2. ročník festivalu asijských filmů Filmasia, který letos představí především snímky dynamické Tchajwanské kinematografie. Dynamické z toho důvodu, že již skoro dvacet let patří k nejzajímavějším kinematografiím světa. Malý ostrov, který byl po skončení druhé světové války a občanské války v Číně cílem emigrace, ovládala diktatura do konce sedmdesátých let. Velký vliv na vývoj Tchaj-wanu měla také americká armáda, působící na ostrově. Po zrušení cenzurních zákonů se film stal jedním z klíčových uměleckých odvětví.

Všechny tyto aspekty se naplno projevily v osmdesátých letech, kdy bez Tchajwanských filmů v soutěži neproběhl žádný velký filmový festival a z jeho režisérů se staly mezinárodně uznávané celebrity. I když v Čechách zatím zůstávají spíše neznámí, jména jako Ang Lee, Hou Hsiao-hsien nebo Tsai Ming-liang už do obecného povědomí vstoupila.

Filmasia 2006 nabízí komplexní pohled na minulost i současnost Tchajwanské kinematografie a to v takovém rozsahu v České republice vůbec poprvé. Ozdobou festivalu je česká premiéra zatím posledního snímku Hou Hsiao-hsiena Three Times, který byl oceněn na loňském festivalu v Cannes. Právě tomuto autorovi bude věnován páteční program kina Světozor. V noci ze sobotu na neděli pak v kině Aero proběhne Korejská hororová noc. Na festival přijede jako host Tchajwanská kritička a producentka Peggy Chiao, která bude také přednášet o Tchajwanské kinematografii na FAMU.

Tchajwanská kinematografie je proslavená především tím, jakým způsobem zobrazuje situaci jedince v moderní společnosti, v moderním městě. Tedy určitý stav společnosti, ve kterém se nacházíme právě teď my. Filmy, které na Filmasii uvidíte, tak stále neztrácejí nic ze své aktuálnosti, obrazové jinakosti a překvapivých morálních apelů.