Stvořeni pro lásku

In the Mood for Love
Drama
Kantonsky, anglické a české titulky
Režie: Wong Kar-wai
Hrají: Tony Leung Chiu-wai, Maggie Cheung
Distributor: Block 2 Distribution

TRAILER

Wong Kar-wai ve svém vrcholném díle Stvořeni pro lásku vytvořil stylisticky naprosto mimořádné dílo, které je amalgámem obrazu, hudby, rychlosti a pomalosti, gest, oděvního designu, barev, prostoru, platonické lásky a smutku pod jednou střechou utkanou z nostalgie. Nejen kvůli nostalgii se účinek filmu s odstupem času nadále prohlubuje. Možnost vidět film po více než 20 letech od premiéry v restaurované kopii tím pádem patří do kategorie „must see“.

Společně s trojicí kameramanů stvořil Wong definitivní romantické melodrama o dvojici, kterou dá dohromady politováníhodná okolnost – jejich partneři je spolu podvádějí. Hongkongské hvězdy Maggie Cheung a Tony Leung představují paní Chan a pana Chow, jejichž životy jsou propletené dohromady (nejméně) od okamžiku, kdy se v jediný den stěhují do sousedních bytů. Když posléze zjistí, že jim jsou jejich protějšky nevěrné, nechtějí být jako oni. Sledujeme jejich samotu, návratnost situací, gest a hudebních motivů v čase a tajemství jejich skutečné, ale nenaplnitelné lásky. Tu je třeba zachovat jako tajemství před celým světem ještě víc než „pouhé zálety“ jejich zákonných partnerů.

Film se odehrává v 60. letech v Hongkongu v extrémně stylizovaných interiérech a stísněných uličkách, které pomáhají snímku být o blízkosti a vzdálenosti, a to nejen mezi oběma hlavními postavami. Wong zřetelně odkazuje k politické situaci Hongkongu. Jeho přechodný statut je určen k nenávratné změně. V roce 2046 (Stvořeni pro lásku o čtyři roky později rozvinul filmem nazvaným přímo 2046), tedy padesát let od britského předání ostrova Číně, může vše podlehnout změnám. Vzhledem k hongkongským událostem posledních let můžeme tesknou píseň o lásce a konečnosti vnímat snad ještě silněji než dřív.